Megjelenéseim, publikációim

A Siemens duális képzéséhez kapcsolódó szakértői interjúm.
Eduline
2016. szeptember 15.

A bohócfóbiáról
Mtv2 – Én vagyok itt c. műsora.
2016. augusztus 23.
A bohócfóbiáról beszélgettünk.

Barangolások az önmegvalósítás útvesztőjében – előadás
XIV. Forum Humanum – Szegedi Pszichológiai Napok
2015. október 16.
„Különös paradoxon az, hogy amikor elfogadom magamat olyannak, amilyen vagyok, képes leszek változni.” (Rogers, 1961)
„Az önmegvalósítás mindenki számára elérhető belső vágy, hogy kihozza a lehető legtöbbet önmagából. Folyamata során az ember megpróbál közelebb kerülni igazi énjéhez, és eltávolodni a külső elvárások teljesítésének igényétől, nyitott maradni az új élmények iránt, önirányítottá válni, elfogadni önmagát és másokat.” (Rogers, 1961)
„Az önmegvalósító ember az itt és mostban él, hatékonyan észleli a valóságot, képes tapasztalataira összpontosítani, elfogadja önmagát és a többi embert, kreatív és spontán, megoldáscentrikus, autonóm, kulturálisan független és több csúcsélménye van.” (Maslow, 1968)
Tehát az önmegvalósító ember nem alkalmazkodik a környezetéhez? Azt teszi, amit jónak lát? Mit jelent és mit nem az önmegvalósítás az elméletben és a gyakorlatban? Hogyan juthatunk el az önmegvalósításhoz? Eljuthatunk-e egyáltalán? Előadásomban ezekre és más kérdésekre keresem a választ, miközben szeretném a hallgatóságnak az önmegvalósítás fogalmát, feltételeit és nehézségeit bemutatni pszichológiai elméleteken és gyakorlati példákon keresztül.”

Az empátiás megértés hatékonysága – esetbemutatás
Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadási Egyesület Konferenciája
2015. április 11.
A személyközpontú személetben a terápia három alappillére a feltétel nélküli elfogadás, a kongruencia és az empátiás megértés. Az empátiás megértés, Rogers értelmezésében, a pszichológus/terapeuta törekvése arra, hogy a kliens belső világát a lehető legpontosabban megértse. Ezáltal a kliens átélheti, hogy elfogadható, hogy van, aki megérti, és képessé válik a változásra. (Rogers, 1961)

Harc a belső farkassal – esetbemutatás
Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadási Egyesület Konferenciája
2014. május 14.