• Author:Körmendy Patrícia
  • Comments:0

“Nem értem, hogy miért van önbizalomhiányod…”- Okok

önértékelési zavar 1

Mondták már neked ezt? Kérdezte már a családod, hogy miért nem bízol magadban? Hiszen nem is volt sanyarú gyerekkorod! Nem is bántott senki! Mitől alacsony mégis az önértékelésed?

Ha találkoztál már ilyen mondatokkal, tapasztalhattad, hogy ezek az üzenetek nem segítenek az önértékelési problémáddal megküzdeni, sőt azt is sugallhatják feléd, hogy te tehetsz róla, hogy rossz véleménnyel vagy saját magadról. Pedig ez nem így van.

Az önmagunkról kialakított hitünk azokon a fontos tapasztalatainkon múlik, amelyeket életünk során gyűjtünk. Gyerekkorunkban hallott, látott, átélt élményeink meghatározzák, hogy idősebb korunkban hogyan gondolkodunk majd saját magunkról. Sajnos nemcsak a gyerekkori, hanem a nehéz felnőttkori életeseményeink is negatívan hathatnak önértékelésünkre.

Gyerek- és fiatalkorunk fontos szereplőinek mondatait magunkkal visszük a felnőttkorba. Néha pontosan olyan kemény hangnemben kritizáljuk saját magunkat, ahogyan azt apukánktól vagy anyukánktól hallottuk, de ezek a megörökölt mondatok már a saját hangunkon szólnak, és fel sem ismerjük az eredetüket.

És mivel az élmény, amelyre az önértékelésünk alapul, gyermekkorunkban keletkezett, eredete megkérdőjelezhető és pontatlan, mivel gyermeki nézőpontból született. Gyermekként megpróbálunk a világ történéseinek értelmet adni, és felnőtt segítség híján követleztetéseink sokszor tévesek lesznek. Ha apukánk sokat dolgozott, és keveset volt otthon, levonhattuk azt a következtetést, hogy jobban szereti a pénzt, mint bennünket, és felnőttként már csak a ‘nem vagyok elég fontos az apámnak’ üzenetre emlékszünk, a forrásélményre nem.

Ezek a magyarázatok biztonságot adnak a világban a tájékozódáshoz, csökkentik a szorongásunkat, hiszen az érthetetlen dolgok szorongatóak, azonban ahogy felnövünk idejétmúlttá válnak, és hátráltatni kezdenek bennünket. Ha az az élményed van magadról, hogy nem voltál elég fontos az apádnak, akkor (nőként) elképzelhető, hogy ezt az üzenetet általánosítani fogod a férfiakra, és azt tapasztalhatod, hogy egy pasinak se vagy elég fontos. Az egyik munkamániás, a másik csak a hobbijának él, vagy az, aki neked tetszene, észre sem vesz. Mert az üzenet, amit magaddal hordozod önmagadról, és amely egy téves gyermekkori következtetésedből fakad, az, hogy ‘nem vagy elég fontos’.

önértékelési zavar 2

Vannak könnyebben utolérhető okai is az önértékelési zavarnak. Ilyen például ha valaki sokat bántott (testileg vagy lelkileg) bennünket, ha elhanyagoltak (érzelmileg vagy fizikailag), ha nem sikerül megfelelnünk a szülői elárásoknak, ha nem tudunk beilleszkedni a kortárs iskolai csoportokba, ha túl sok stressznek voltunk kitéve, illetve gyermekkorban átélt más traumatikus élmények.

A következő bejegyzésemben arról írok, hogyan kezelhető az önértékelési zavar.

Forrás:
http://www.overcoming.co.uk/single.htm?ipg=8611
http://www.psychologytoday.com/blog/me-we/201312/10-sources-low-self-esteem