• Author:Körmendy Patrícia
  • Comments:0

Honnan tudhatom, hogy önértékelési zavarom van? Tünetek és jelek

lufi

Meglöknek az utcán, és te kérsz bocsánatot. A másik rádmordul, és kellemetlenül kezded érezni magad, hogy miért nem a másik járdán mentél.

Elkövetsz egy hibát, lehet apró vagy nagyobb, mégis úgy érzed, mintha megbocsáthatatlan bűnt követtél volna el. Mardos a bűntudat, a szégyen, úgy érzed, hogy meg sem érdemled, hogy élj.

Nemet mondani valakinek, elképzelhetetlen és fájdalmas dolognak tűnik a számodra. Nem teheted meg, nem bánthatsz meg másokat azzal, hogy nem állsz a rendelkezésükre bárhol és bármikor, még akkor is, amikor esetleg fáradt, kimerült vagy rosszkedvű vagy. 

“Nem vagyok elég jó. Nem vagyok elég szép. Nem vagyok elég okos. És egyáltalán, nem érdemlek szeretet.”

Ismerős helyzetek? Ismerős mondatok? A felvázolt három helyzet csak töredék a megszámlálhatatlan sok között, amelyben egy alacsony önértékelésű ember saját magát kezdi el kritizálni, függetlenül attól, hogy erre oka van, vagy nincs. De tisztázzuk először is, hogy mi az az önértékelés.

Az önértékelés az, ahogyan önmagunkról gondolkodunk. Ha általánosságban jó véleménnyel vagyunk magunkról, jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ha a véleményünk azonban állandóan rossz, vagy az önmagunkról alkotott kép hibás, az önértékelésünk alacsony lesz, és pocsékul fogjuk érezni magunkat. Ha ez az állapot tartóssá válik kialakul az önértékelési zavar.

Az önértékelési zavarra jellemző a negatív, kritikus éngondolatok megjelenése. Mintha egy személyreszabott ellendrukkerünk lenne, aki mindig tudja, mi esne a legrosszabbul, hol van a gyenge pontunk, és azt célozza meg. Ez a belső hang néha olyan észrevétlenül végzi munkáját, hogy fel sem tűnik, csak az, hogy elromlott a kedvünk. Egy hasonlattal élve a negatív önértékelés olyan, mintha össze lennénk zárva valakivel, aki mindig kritizál.

Ezek a kritikus éngondolatok sugallhatják azt is, hogy értéktelenek vagyunk, hogy a céljaink elérhetetlenek, hogy folyton szégyellnünk kell magunkat minden különösebb ok nélkül, és hogy nem érdemeljük meg mások szeretetét. Eltelíthetnek félelemmel és szorongással, valamint ártalmas kapcsolatok fenntartására sarkallhatnak bennünket.

Milyen külső tünetek jelezhetik az önértékelési zavart? Glenn R. Schiraldi, a Marylandi Egyetem professzora szerint az alábbiak:

– a személy túlérzékeny a kritikára – a legkisebb, kritikának vélt véleményen is megbántódik, nem kritkának szánt mondatokat is magára vonatkoztat,

– visszahúzódik a társas kapcsolatokról – rosszul érzi magát az emberek között,

– ellenségesnek éli meg a környezetét – azt feltételezi, mások figyelik, hogy ő mikor hibázik, illetve hogy kritizálják a háta mögött,

– kizárólagosan a saját problémáira koncentrál, illetve

– folyton fáradt, alvászavarral és fejfájásokkal küzd.

Az önértékelés nem kőbe vésett dolog, életünk során alakulhat. Megterhelő életesmények megrendíthetik akár egy magabiztosabb ember önértékelését  is. De egy alacsonyabb önértékleésű ember odafigyeléssel és gyakorlással javíthat is rajta.

A továbbiakban az önértékelési zavar kialakulását előidéző okokról, és a lehetséges kezelési módokról fogok írni.

Forrás:
Low self esteem
Understanding low self esteem
Signs of low self esteem